Introducere in zone urbane verzi
Un număr tot mai mare de dovezi empirice indică faptul că expunerea la spațiile verzi urbane are un impact pozitiv asupra atât sănătatea noastră fizică, cât și cea mentală. Petrecerea a numai două ore pe săptămână în natură poate face multe pentru sănătatea noastră. Există dovezi că beneficiile pozitive pentru sănătate ating un maxim în jurul a 4 ore de expunere la natură. Efectele pozitive sunt evidente atât pentru tineri cât și pentru bătrâni, bărbați și femei și pentru persoanele cu diferite stări de sănătate. În plus, nu este necesar să se facă exerciții fizice pentru sănătate beneficii, ci este suficient să stai pur și simplu pe o bancă.
Fiecare creștere de 10% a spațiului verde este asociată cu o reducere a numărului de boli echivalentă cu o creștere de cinci ani de speranță de viață, conform studiului European prin Agenția Europeană de Mediu.
S-a constatat că o expunere mai mare la spații verzi este asociată cu reducerea tensiunii arteriale, o mai bună funcție pulmonară și imunitară, reducerea riscului de accident vascular cerebral, bolilor cardiovasculare și a astmului.
Accesul la spații naturale mediile naturale poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea mentală generală. Impactul spațiilor verzi asupra sănătății mintale include îmbunătățirea stării generale de spirit, reducerea stărilor depresive, o mai bună funcționare cognitivă, îmbunătățirea atenției și creativității.
Parcurile au efecte notabile de răcire în zonele cu vegetație și, de asemenea, în mediul construit din jur. Efectul de oază al parcului va deveni din ce în ce mai relevant pentru locuitorii din mediul urban, pe măsură ce valurile de căldură legate de schimbările climatice prezintă o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv potențialul fatale de căldură4. De asemenea, vegetația are un rol important în îmbunătățirea calității aerului urban prin reducerea expunerii la poluanților prin dispersie, depunere, descompunere, descompunerea și asimilare. De asemenea, zonele urbane verzi facilitează activitatea fizică și relaxarea și constituie un refugiu împotriva zgomot. În plus, parcurile și spațiile verzi sunt locuri de conectare cu alte persoane din comunitate și îmbunătățesc bunăstarea socială.
Pe măsură ce mediul urban artificial se extinde rapid și din ce în ce mai mulți oameni sunt forțați să locuiască în orașe, mediul urban spațiile verzi urbane devin deosebit de valoroase. Dar pe măsură ce orașele se extind și se densifică, vegetația urbană prețioasă din orașe este din ce în ce mai mult amenințată. În ciuda potențialului lor semnificativ, utilizarea spațiilor verzi urbane rămâne marginală, fragmentată și foarte inegală în cadrul orașelor.
Autoritățile locale pot influența în mod semnificativ modul în care oamenii utilizează spațiile verzi urbane, precum și modul în care pot îmbunătăți potențialul de a oferi beneficii pentru sănătate și bunăstare. Spațiile verzi urbane bine planificate și gestionate corespunzător pot contribui la o viață urbană sănătoasă, la schimbări climatice și la îmbunătățirea calității aerului urban.
Există o mare varietate de căi de acces la sănătate și la bunăstare pe care le pot urma orașele. Exemple pentru acțiuni potențiale includ, printre altele, organizarea de programe comunitare și activități culturale în spații verzi, dezvoltarea de trasee de sănătate și natură și grădini spitalicești de vindecare, intervenții temporare de ecologizare, transformarea străzilor în spații verzi coridoare de răcire, plantarea de garduri vii de-a lungul drumurilor aglomerate pentru a capta poluanții atmosferici, crearea de spații de relaxare în aer liber trasee și situri educaționale în aer liber sau spații de joacă naturale, sau identificarea și protejarea unor zone verzi liniștite.
Chiar și intervențiile de ecologizare la scară mică au fost găsite să aducă beneficii pentru sănătate, sociale și de mediu. Experiența arată, de asemenea, că acțiunile de succes la scară mică pot declanșa investiții pe termen lung, la scară mai mare, în urbanistice de lungă durată.
Sursa: Roadsflow.com