Noi tronsoane A8 scoase la concurs și contract-record pe A3 

infraser
By
17 Min Read

Noi tronsoane A8 scoase la concurs și contract-record pe A3

În ultima săptămână, autoritățile din domeniul transporturilor au anunțat evoluții semnificative în proiectele rutiere majore din România. Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) raportează un ritm intens al licitațiilor pentru drumuri de mare viteză: aproape 300 km de autostrăzi și drumuri expres au fost lansați în procedură de achiziție într-un interval de mai puțin de un an de la operaționalizarea companiei (CNIR lansează în licitație aproape 300 km de autostrăzi). Totodată, CNIR a atribuit deja primele două contracte importante pentru Autostrada A8 (Autostrada Unirii), pe dificilul segment montan dintre Târgu Mureș și Târgu Neamț – unul dintre contracte fiind deja semnat, iar al doilea urmând să fie parafat în cursul lunii aprilie. Oficialii subliniază că evaluările ofertelor se fac accelerat, cu scopul de a evita contestațiile care întârzie proiectele. În acest context, noi tronsoane de autostradă au fost scoase la licitație, în timp ce altele se lovesc de primele contestații, iar un contract de valoare record a fost semnat pentru un segment critic din Autostrada Transilvania.

Ultimele tronsoane ale Autostrăzii A8, scoase la licitație

Cea mai importantă veste a venit pe 23 aprilie, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că documentația pentru proiectarea și execuția ultimelor trei tronsoane ale Autostrăzii A8 (segmentul Iași – Ungheni) a fost transmisă spre validare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) ( Grindeanu: Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale A8 intră în procedură de licitație – AGERPRES ). Este vorba despre secțiunea de 33 km care va ocoli municipiul Iași de la vest la est și va ajunge până la Podul peste Prut de la Ungheni, asigurând conexiunea cu granița Republicii Moldova. Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) – responsabilă de aceste licitații – estimează o valoare de ~9 miliarde lei (fără TVA) pentru construcția celor trei loturi cumulate. Pe traseul de 33 km sunt prevăzute lucrări de mare complexitate, inclusiv 8 tuneluri și 3 noduri rutiere care vor asigura legătura autostrăzii cu rețeaua locală de drumuri. Potrivit lui Sorin Grindeanu, contractele vor fi de tip proiectare și execuție, cu o durată totală de 46 de luni (aproximativ 4 ani) pentru fiecare dintre cele două tronsoane principale, respectiv 18 luni pentru capătul de doar 2,8 km până la podul de frontieră. După validarea documentației de către ANAP, anunțurile de participare vor fi publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), unde se va preciza și data limită de depunere a ofertelor. Reprezentanții CNIR au precizat că, în urma consultărilor cu potențialii constructori, au introdus în caietele de sarcini o serie de ajustări menite să atragă competiția: de exemplu, dacă un ofertant optează pentru constituirea garanției de bună execuție prin rețineri succesive din plăți, suma inițială solicitată va fi de doar 0,5% din valoarea contractului, iar termenul pentru pregătirea ofertelor va fi extins, raportat la complexitatea proiectului (Aproape 2 miliarde de euro pentru autostrada care ocolește Iașiul și ajunge la granița cu Republica Moldova. Când va fi gata – HotNews.ro). Aceste măsuri vizează evitarea problemelor și clarificarea cerințelor înainte de lansarea efectivă a licitației.

Context: Autostrada A8, numită și Autostrada Unirii, este un proiect strategic ce va lega Transilvania de Moldova, de la Târgu Mureș peste Carpați până la Iași și granița cu Republica Moldova. Segmentul montan (Târgu Mureș – Târgu Neamț) este gestionat de CNIR și a înregistrat deja progrese prin atribuirea contractelor către constructori (în principal grupul UMB, o companie românească, care a câștigat licitațiile pentru circa 82 km de autostradă în zona montană (CNIR a atribuit primul contract de lucrări prin munți din autostrada A8: UMB este câștigătorul ») (CNIR a atribuit primul contract de lucrări prin munți din autostrada A8: UMB este câștigătorul »)). În partea estică (Moldova), statul a prioritizat finalizarea legăturii rutiere a Iașului cu A8 și cu frontiera, ultimele tronsoane fiind acum în curs de lansare. Valoarea mare și complexitatea lucrărilor – de exemplu, tunelurile prevăzute pe traseu și un nou pod peste Prut – justifică finanțarea prin fonduri europene (Programul Transport 2021-2027) și așteptata participare a unor consorții internaționale puternice la licitație.

Contestație pe un tronson al A8 amână procedura

În paralel cu lansarea noilor licitații, o contestație depusă de compania Strabag a provocat suspendarea uneia dintre procedurile în curs pe Autostrada A8. Licitația pentru tronsonul Târgu Frumos – Lețcani (parte din secțiunea Iași – Târgu Neamț) a fost contestată de Strabag încă din 16 aprilie, înainte de termenul de depunere a ofertelor (Licitația de execuție a autostrăzii Tg Frumos – Lețcani a fost suspendată: a fost depusă o contestație »). Drept urmare, CNIR a anunțat suspendarea temporară a procedurii, urmând să trimită către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) întregul dosar al achiziției, spre analiză. Motivele contestației nu au fost făcute publice, însă în general astfel de sesizări indică fie neclarități sau condiții considerate restrictive în documentația de atribuire, fie nemulțumiri legate de răspunsurile la solicitările de clarificări ale potențialilor ofertanți Procedural, depunerea contestației obligă autoritatea contractantă să oprească licitația până la decizia CNSC.

Efectul imediat este întârzierea cu câteva luni a proiectului. Deschiderea ofertelor pentru tronsonul Tg. Frumos – Lețcani fusese programată inițial pe 24 martie, apoi amânată pentru 30 aprilie 2025, însă contestația va împinge acest termen și mai departe. De contrast, licitația similară pentru tronsonul adiacent Moțca – Târgu Frumos (aflat la vest, spre Târgu Neamț) nu înregistrează contestații, iar depunerea ofertelor rămâne stabilită tot pe 30 aprilie. Tronsonul Tg. Frumos – Lețcani, cu o lungime de aproximativ 19 km, este considerat unul critic: documentația de atribuire prevede acordarea unui punctaj suplimentar ofertanților care își asumă finalizarea prioritară a segmentului de la nord de orașul Podu Iloaiei. Această porțiune ar funcționa practic ca o variantă de ocolire (centură) a orașului Podu Iloaiei, localitate sufocată de traficul de tranzit de pe DN28 (E58); de ani de zile se formează coloane de vehicule de kilometri întregi în traversarea orașului. Realizarea rapidă a segmentului de autostradă ar devia fluxul principal în afara localității, decongestionând zona. Rămâne de văzut cât va dura soluționarea contestației – dacă CNSC sau, ulterior, instanța vor da dreptate contestatarului, documentația ar putea necesita corecții, iar calendarul proiectului s-ar decala corespunzător.

Contract record semnat pentru Autostrada Transilvania (A3)

Pe lângă evoluțiile de pe A8, perioada recentă a consemnat și finalizarea unei licitații de referință pe Autostrada A3 (Autostrada Transilvania). În data de 10 aprilie 2025 a fost semnat cel mai mare contract din istoria proiectelor rutiere din România, ca valoare financiară: este vorba despre lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (circa 41 km) al A3, care include Tunelul Meseș prin Munții Meseș. Contractul, în valoare de aproximativ 6,62 miliarde lei (1,32 miliarde euro) fără TVA , a fost parafat de Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea de constructori Makyol și Özaltın din Turcia, desemnată câștigătoare a licitației încă de la finele anului trecut . Lotul de 41 km era ultimul segment fără contract semnat pe traseul Autostrăzii Transilvania, licitația acestuia fiind deosebit de complexă și marcată de multiple amânări în evaluare, tocmai din cauza investiției uriașe implicate . Tronsonul va străbate o zonă deluroasă dificilă și cuprinde construirea Tunelului Meseș, cu o lungime proiectată de 2,89 km, care va deveni cel mai lung tunel rutier din România  Potrivit contractului semnat, durata de proiectare și execuție este de 78 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor  – ceea ce plasează finalizarea în orizontul anului 2032, într-un scenariu optimist (dacă nu intervin întârzieri). Reprezentanții Ministerului Transporturilor au subliniat importanța acestui proiect, care va închide practic autostrada de la Cluj-Napoca până la granița cu Ungaria. De asemenea, au evidențiat că firmele turcești implicate și-au demonstrat seriozitatea și în alte șantiere din țară (Makyol și Özaltın fiind deja antreprenori pe loturi din A7 – Autostrada Moldovei și pe proiecte feroviare/metro) (Contract semnat pe cel mai scump lot de autostradă, la cinci ani de la prima licitație. Realizarea va dura și mai mult)

Context: Lotul Poarta Sălajului – Nușfalău este cunoscut pentru Tunelul Meseș, o lucrare de artă extrem de complexă, care a generat întârzieri considerabile în realizarea Autostrăzii Transilvania. Prima licitație pentru acest tronson datează din 2017, însă procedura a fost anulată; o nouă licitație lansată ulterior s-a încheiat abia la finalul lui 2024 cu desemnarea asocierii turcești drept câștigătoare. Contractul de 6,62 miliarde lei este finanțat prin fonduri europene (POIM/PT 2021-2027) și buget de stat și a necesitat aprobări speciale, fiind cel mai scump segment de autostradă scos la concurs până în prezent Prin semnarea acestuia, toate loturile Autostrăzii A3 între Cluj și Oradea au antreprenori desemnați, urmând ca în anii următori atenția să se îndrepte spre implementare.

Concluzii

Săptămâna recent încheiată evidențiază mobilizarea autorităților pentru a accelera dezvoltarea infrastructurii rutiere: s-au făcut pași concreți pentru completarea rețelei de autostrăzi și drumuri expres, de la lansarea de noi licitații (ultimele segmente ale Autostrăzii A8 către Iași) până la semnarea de contracte pe tronsoane critice (sectorul cu tunel al A3 în Sălaj). În același timp, apar și primele obstacole procedurale – contestațiile depuse de constructori nemulțumiți, care pot amâna proiectele dacă documentațiile nu sunt suficient de clare sau echilibrate. Rămâne de urmărit în lunile următoare modul în care autoritățile vor gestiona aceste provocări, astfel încât marile șantiere să înceapă efectiv cât mai repede, iar termenele ambițioase de realizare a noilor autostrăzi să poată fi respectate. Cert este că interesul investitorilor există: licitațiile recente au atras oferte de la consorții internaționale puternice (din România, Turcia, Bulgaria, Ucraina etc.), semn că proiectele de infrastructură rutieră din România rămân o miză majoră în regiune ( Grindeanu: Au fost depuse 7 oferte pentru construcția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț – AGERPRES ) Autoritățile se bazează pe finanțarea europeană substanțială din noul exercițiu bugetar și pe experiența acumulată în ultimii ani, pentru a transforma aceste contracte în șantiere și, în final, în șosele moderne care să răspundă nevoilor de transport și dezvoltare economică.

Surse oficiale: informațiile de mai sus sunt bazate pe anunțuri și comunicate oficiale ale Ministerului Transporturilor, CNAIR/CNIR și agențiilor de presă. Declarațiile ministrului Sorin Grindeanu privind Autostrada A8 au fost făcute publice pe pagina sa oficială și preluate de Agerpres ( Grindeanu: Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale A8 intră în procedură de licitație – AGERPRES ) , detaliile tehnice ale proiectelor provin din documentații publicate în SEAP și precizări ale directorului CNIR, iar semnarea contractului pentru A3 a fost confirmată de CNAIR și menționată în raportări de presă cu sursă oficială. Aceste evoluții reflectă angajamentul autorităților de a impulsiona marile proiecte de infrastructură rutieră, în cadrul unui efort mai larg de conectivitate și modernizare la nivel național.

Surse:

Share This Article
Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *