Ce este Via Transilvanica?

Infraser
Scris de Infraser Add a Comment 8 minute de citit

Ce este Via Transilvanica?

Via Transilvanica, „drumul care unește,” este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Acest traseu este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare și este semnalizat cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. La fiecare kilometru, se află o bornă de andezit sculptată individual, formând probabil cea mai lungă galerie de artă din lume, însoțind călătorii pe tot parcursul drumului.

Traseul străbate zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. Este împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. În total, Via Transilvanica traversează 107 unități administrativ-teritoriale din România, valorificând patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.

Via Transilvanica este inspirată din povestea altor trasee de lungă distanță din Europa, America de Nord și nu numai. Însă, înainte de toate, este un proiect social, punând accentul pe comunitate. Proiectul își propune să revitalizeze locuri aparent uitate și depopulate din cauza limitărilor economice, oferindu-le o nouă viață prin prezența drumeților. Aceștia, după o zi lungă de mers pe cărări, se așteaptă la ospitalitate și la o față prietenoasă cu care să împărtășească povești. Despre asta este „drumul care unește.”

Cum a luat naștere acest proiect?

Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat în anul 2018, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Acesta a fost răspunsul organizației  la nevoia unui proiect național cu adevărat dedicat unirii. Astfel, a luat naștere conceptul „drumul care unește”. Via Transilvanica nu doar că leagă zece județe, dar reunește și diversitatea etnică, culturală, istorică și geografică a Transilvaniei și a întregii țări, conectând toți cei care parcurg acest traseu.

Ideea a fost lansată în Piața Cetății din Alba Iulia, unde partenerii și susținătorii inițiali ai proiectului au semnat memorandumul. La acea vreme, estimam că ne va lua cel puțin zece ani pentru a finaliza amenajarea drumului. Au început cu județul Bistrița-Năsăud, unde aveau deja experiență în colaborarea cu autoritățile locale. În 2019, au amenajat capetele traseului, în Bucovina și județul Mehedinți, ca o promisiune că vor uni aceste două puncte pe hartă. În 2020, au continuat cu județele Mureș, Harghita și Sibiu, în 2021 cu județul Caraș-Severin, care găzduiește cei mai mulți kilometri ai traseului, iar în 2022 au finalizat ultimele două județe, Hunedoara și Alba.

În patru ani și jumătate, proiectul a adunat numeroși susținători și, cel mai important, mii de drumeți, pe care îi numesc „oameni ai drumului”. Pe 8 octombrie 2022, s-au adunat din nou în Piața Cetății din Alba Iulia, de această dată cu peste 10.000 de oameni, pentru a inaugura traseul Via Transilvanica, într-o sărbătoare denumită „Via Transilvanica Day”.

Astăzi, Via Transilvanica este complet amenajată, având 1.400 de kilometri semnalizați și marcați cu stâlpi indicatori, marcaje cu vopsea și borne kilometrice din andezit, fiecare fiind o operă de artă unică.

Mulțumită celor care au contribuit cu borne, sponsorilor, partenerilor și colaborării cu autoritățile, instituțiile și organizațiile locale, au reușit să finalizeze Via Transilvanica. Nu a fost un drum ușor, dar tocmai această provocare a făcut ca realizarea să fie cu atât mai valoroasă.

Concept

Via Transilvanica este un drum de lungă distanță, similar conceptelor întâlnite în întreaga lume, cum ar fi drumurile de pelerinaj, precum El Camino, Calea Sfântului Iacob, sau traseele sălbatice de lung parcurs din America de Nord, precum Appalachian Trail.

Viziunea lor este să creeze un traseu de lungă distanță de clasă mondială, care să lege regiuni și comunități diverse, permițându-ne să descoperim împreună Transilvania și România. Dorim să oferim trăiri și experiențe unice într-un cadru natural și cultural autentic, variat, de care să ne mândrim atât la nivel local, cât și internațional.

Signalistica proiectului este esențială pentru conceptul general. Ne-am asigurat că niciun drumeț nu se va rătăci pe cei peste 1400 km de traseu. Drumeții vor găsi simbolul traseului sub forma bornelor din piatră naturală (andezit), instalate din kilometru în kilometru, alături de stâlpi indicatori în intersecții și marcaje dese cu vopsea. Aceste borne din andezit sunt opere de artă, sculptate individual în cadrul taberelor de sculptură organizate de Tășuleasa Social, de către artiști sculptori români și străini. Bornele reprezintă elementul identitar al Via Transilvanica, formând una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber din lume, pe care vă invităm să o descoperiți în mișcare.

Misiuni și valori

Misiunea Via Transilvanica este de a întreține, promova și identifica oportunități de dezvoltare pentru primul traseu de lungă distanță din România, precum și de a crea o platformă comună solidă care să unească în mod sustenabil toate părțile implicate: drumeți, ospitalieri, autorități, parteneri, voluntari și comunități locale.

Valorile după care Via Transilvanica se ghidează includ: comunitate, diversitate, grija față de natură, celebrarea patrimoniului rural din România și dragul de țară.

Via Transilvanica este un drum care sparge barierele dintre generații și culturi. Este dedicat persoanelor care, indiferent de vârstă, experiență sau locul de proveniență, sunt pregătite să își reducă activitatea zilnică la mers și să transporte în rucsac doar strictul necesar. Acest tip de drumeție poate fi o sursă de bucurie, vindecare sufletească sau meditație.

Via Transilvanica celebrează diversitatea, de la firul de iarbă de pe malul Dunării până la crestele munților. Peisajele care se dezvăluie pe măsură ce se trece de la o etapă a drumului la alta sunt la fel de variate ca localnicii întâlniți pe traseu și ca oamenii care parcurg acest drum. Astfel, drumeții pot descoperi repere importante ce țin de identitatea țării și a locuitorilor săi.

Fiind un proiect Tășuleasa Social, Via Transilvanica este înainte de toate un proiect social, având comunitatea în centrul său. Oamenii drumului sunt cei care au construit acest traseu, care îl parcurg și îl vor parcurge, cei care oferă ospitalitate pe traseu și cei care duc vestea mai departe în țară și în afara granițelor. Poate cea mai bună ilustrare a caracterului social al acestui proiect sunt bornele kilometrice, care arată că arta nu este un lux, ci un circuit social.

Scopul Via Transilvanica este de a reinventa turismul, în special cel rural, din România, facilitând accesul călătorilor la comunitățile de pe traseu și la poveștile lor, contribuind la dezvoltarea lor în mod sustenabil și responsabil.

Sursa: https://www.viatransilvanica.com/

Descarcă ghidul călătorului de aici: https://www.viatransilvanica.com/ro/ghid-vt/

Share This Article
Scris de Infraser
Follow:
INFRASER își propune să distribuie articole legate de domeniul infrastructurilor rutiere, haideți împreună să descoperim cât de frumoasă este ingineria și cât de multe trebuie să învățăm desprea ea.
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *